Langekampweg, Ede

actief sinds juli 2006

resultaten laatste telling
beheerder Sander Pruiksma
routeplanner
gps 52.037010, 5.624889
bezoek Medetellers welkom, vooral in drukke tijd (eind september tot oktober)
bereikbaarheid best per fiets. Aan de noordzijde van de spoorlijn Ede-Veenendaal, zowel vanaf de Horsterweg als vanaf de Dwarsweg.
linken
facebook nee
twitter nee

geschiedenis
Na jarenlange trektelervaring, met name op de Drieberg in Ede-Oost, zag ik mezelf in 2005 door een chronische fysieke beperking genoodzaakt om te zoeken naar een andere plek. Na wat ‘proeflocaties’ werd dat in 2006 de Langekampweg. Het maïsveld waarover ik uitkijk lag toentertijd aan de rand van industrie. Het is intussen omringd door bebouwing. Toch zijn er nog altijd geen plannen om ook het veld vol te bouwen, dus is voorlopig mijn uitzicht nog gegarandeerd. De plek is over het algemeen goed door een persoon te overzien: alleen op goede teldagen is een telmaat geen overbodige luxe.

ligging
De post ligt aan de westkant van Ede. Op de grens van Veluwe en Gelderse Vallei. Aan de oostzijde een sportpark, aan de noordzijde een buurtbos (geliefde hondenuitlaatplek) en aan de west- en zuidzijde industrie. De post is minder geschikt voor beginnende vogelaars door de vele bijgeluiden. Met name de spoorlijn en de A30 zorgen voor een vrijwel constante ruis waar je even aan moet wennen.
Het is dan ook zeker geen aantrekkelijke telpost met fraaie vergezichten; des te opmerkelijker welke soorten hier al zijn gezien.

telactiviteit
Voorjaar: aangezien er vanaf de zuidkant weinig uitzicht is, is deze post ongeschikt voor voorjaarstrek.
Najaar: vanaf eind juli/begin augustus begin ik vaak, om de trek van gierzwaluwen en vroege steltlopers niet te missen. Zowel op de dag als ’s avonds. Naarmate september/oktober naderen wordt de telintensiteit opgeschroefd en meer naar de ochtenden verplaatst. Naar gelang het weer wordt dit dan in november/december afgebouwd. In milde winters ga ik soms tot in februari door, maar dit is uitzonderlijk.

leuke soorten die de post al passeerden
Mooie soorten zijn bijvoorbeeld roofvogels als visarend, wespendief, kiekendieven en wouwen. Ook is er het hele jaar door kans op een rondzwervende slechtvalk, die de hoogspanningsmast soms gebruikt om een geslagen duif te verorberen. Raven pendelen van de Veluwe naar de Utrechtse Heuvelrug. Maar ook kleinere soorten als tapuit, appelvink, kruisbek worden hier gezien.

opmerkingen
Vrijwel elke ochtend, ruim voor zonsopkomst, voordat de trek losbarst, is er een fantastisch schouwspel van de groep corvidae die heeft geslapen in het Veldhuizerbos. Soms wel meer dan duizend vogels (vooral kauwen, maar ook zwarte kraaien en roeken) vliegen luidruchtig op, om over het veld naar zuid te verdwijnen. Honderden blijven eerst nog achter op de draden tussen de hoogspanningsmasten om daar roepend aan elkaar duidelijk te maken wat er voor deze dag op de agenda staat. Zelfs op relatief saaie trekteldagen is dit toch altijd weer een goed begin van de ochtend.
Helaas wordt het veld ieder jaar pas erg laat ingezaaid met maïs, met als gevolg dat het ook erg lang blijft staan. Het wordt dan steeds moeilijker om over de planten heen te kijken, wat met name lastig is, als het om grote groepen of om zeldzamere soorten gaat.

zicht naar de vier windrichtingen

fotoimpressies