trektellen

Een goede manier om veel over vliegbeelden en vluchtroepjes van vogelsoorten te leren is een bezoek aan een trektelpost. Er zijn in Gelderland volgens trektellen.nl 26 trektelposten actief en negen posten sporadisch of al lange tijd niet meer. Veelal is een (onaangekondigd) bezoek mogelijk. Een enkele post is te gast op particulier terrein en gebonden aan strenge regels voor betreding (Maldens Vlak, zweefvliegveld) of een vergunning (Hooge Weide, Lochem). Het aantal posten dat actief is, maar níet publiceert op trektellen.nl is onbekend. Hieronder staan de actieve telposten in alfabetische volgorde. De naam is tevens link naar de informatiepagina van die telpost.

Een overzichtskaart met alle telposten staat hier..

Barlham, Doetinchem
Beemsterweg, Doesburg
Bennekomse Hooilanden, Ede
Braamberg, Apeldoorn
Bruuk, Groesbeek
Dal van Deelen, Hoenderloo
Drieberg, Ede
Eltenberg, Spijk
Havelandsweg, Eibergen
Hooge Weide, Lochem
Huissen, Huissen
IJsselkop, Huissen
Korte Waarden, Elburg
Kruishaarsche Heide, Putten
Langekampweg, Ede
Maldens Vlak, Heumen
Millingerwaard, Millingen aan de Rijn
Redichemse waard, Culemborg
Schoutenwaard, Wageningen
Veluwezoom, Rheden
Vlijt, Winterswijk
Warnsveld, Warnsveld
Wekerom vuilnisbelt, Wekerom
Werk aan het Spoel, Culemborg
Zutphen, Zutphen
Zeegbos, Arnhem

Daarnaast zijn er in het verleden telposten aangemeld, die momenteel zeer sporadisch of niet actief in gebruik meer zijn. Dit zijn er zo’n negen. We melden deze hier, zodat deze mogelijk in de toekomst weer (vaker) gebruikt zouden kunnen worden. In alfabetische volgorde per plaats zijn dit

Apeldoorn, Park Berg & Bos
Barneveld, Erica-Zuid
Dieren, Dieren
Lunteren, Goudsberg
Nijkerk, Nijkerkerbrug
Nijkerk, Nekkeveld
Vuren, Fort Vuren
Wageningen, Blauwe Kamer
Wilp, Bussloo

trektellers Dal van Deelen, Hoenderloo, 8 september 2012 (c)Remco Wester
trektellers Dal van Deelen, Hoenderloo, 8 september 2012 (c)Remco Wester)

Euro BirdWatch
Sinds 1993 organiseert BirdLife International jaarlijks het laagdrempelige trektel-evenement Euro Birdwatch. Tijdens deze dag, begin oktober, worden in meer dan 30 à 40 landen in Europa en Centraal-Azië (trek)vogels geteld. Nederland heeft niet altijd meegedaan, in 2013 organiseerde Vogelbescherming Nederland voor de 18e keer onze deelname.

Het doel van dit evenement is wereldwijd aandacht te schenken aan vogels en hun leefgebieden. Hierdoor ontstaat meer draagvlak voor beschermingsactiviteiten in de verschillende landen, doordat vogels en hun bescherming weer eens voor het voetlicht worden gebracht. Ook kan dit evenement ertoe bijdragen dat meer mensen geïnteresseerd raken in vogels, want het is natuurlijk een leuke ‘happening’. Steeds meer trektelposten en vogelwerkgroepen nemen dan ook deel aan deze dag.

De Euro Birdwatch blijkt daarnaast keer op keer weer een uitstekende gelegenheid te zijn om in de pers het belang van Nederland voor trek- en wintervogels nog eens voor het voetlicht te brengen.

Meer informatie over dit evenement staat op de site van Vogelbescherming. Klik hier. Ook zijn op hun site verslagen van eerdere Euro BirdWatches in Nederland te downloaden. Klik hier voor de pdf’s leuke/handige links

Europese Werkgroep Kraanvogels
FlySafe bird migration prediction module
BIRDTAM
birds in flight – een audiovisuele gids
achtergrondinformatie vogeltrek
vluchtherkenning trekvogels – vertaling artikel W. Gatter (zie onder)
trekroepjes – waarneming.nl. verzameling trekroepjes diverse soorten

meer lezen?
zie: Literatuur Vogeltrek
Gatter, W. 1976. Feldkennzeichen ziehender Passeres. Die Vogelwelt 97(6): 201-217 [pdf]